Értékeink bővebben

A Szolnoki Evangélikus Egyházközség – gyülekezet a városért.

Éppen ezért a város és környéke legszélesebb nyilvánosságának szolgálatában áll. A város jólétéhez az evangéliummal járul hozzá.

Az evangélium elsősorban egy hír, amelyből az életnek egy sajátos működési rendje, motivációja és logikája következik. Az evangélium arról szól, hogy Isten kicsoda, mit tett értünk, hogyan kerülhetünk kapcsolatba vele, és kikké tesz bennünket.

Az evangéliumnak az élet minden területére alapvető hatása van.

Éppen ezért a Szolnoki Evangélikus Egyházközség arra törekszik, hogy mint közösség megjelenítse ezt a működési logikát, és az egyes embereket felkészítse, hogy a hétköznapi életben is ez alapján működjenek. A gyülekezet az evangélium hatását akarja bevinni a város és környéke életébe, formálni akarja azt lelki, szellemi, kulturális és szociális téren, a magánéletben, a nyilvános életben és a hivatásban egyaránt.

Társadalmunk nem feltétlenül tudatosan, de javarészt elfordult ettől a működési logikától. Az előző generációk alatt elvesztette a kapcsolatát és az élményét ezzel a gondolkodás- és életmóddal, minthogy elvesztette kapcsolatát Istennel. Elszoktunk Istentől – elszoktunk a hívő élet gyakorlatától. Ez azonban nem egy természetes és semleges jelenség, hanem súlyos következményekkel járó tragédia.

Éppen ezért tudjuk, hogy a mai világban nem elegendő Istenről beszélni, a keresztyénség tanítását megismertetni, hanem különösen is nagy szükség van arra, hogy ezt a tanítást, Isten karakterét és a hívő élet működését kiábrázolva, a gyülekezet közösségén keresztül átélhetővé tegyük. Újra szokássá kell tennünk az Istennel való kapcsolatot és annak minden következményét. A gyülekezet a városért él – ezért törekszik arra, hogy másoknak a város jólétéért végzett szolgálatát megerősítse, támogassa.