Gyülekezet a városért

Az ádvent 3. vasárnapjára, 2020. december 13-ára készült igei üzenet elérhető ide kattintva.

Milyen közösséget teremt az evangélium? Ez mennyiben különbözik minden más emberi közösségtől? A SzolnokTV 2020. december 8-i Napi üzenete elérhető ide kattintva.

Ökumenikus istentisztelet a SzolnokTV-ben ádvent második vasárnapján (2020. dec. 6.)

A mai ökumenikus istentisztelet elérhető a SzolnokTV honlapján, ide kattintva. Igehirdető: Végh Miklós református lelkész. Áldott vasárnapot! Szeretettel: Győri Péter Benjámin

Ökumenikus istentisztelet a SzolnokTV-ben ádvent első vasárnapján (2020. nov. 29.)

Ádvent “arra való”, hogy kiiktatva a háttérzajokat, a zavaró tényezőket, Istenre figyeljünk. Vele találkozzunk, az Ő üzenetét halljuk meg. Az év utolsó hetei általában a legzsúfoltabbak. Év végi zárások, vásárlási hajsza, növekedő nyomás családban és munkában egyaránt. Igaz, a vírus nehéz helyzetet teremt, de ebből a szempontból mégis talán esély arra, hogy az ádvent valóban ádvent legyen: Jézus érkezése személyesen hozzánk. Hiszen kényszerűen visszafogottabbnak, csöndesebbnek kell lennünk. Használjuk ki az időt!

Az igehirdetés Máté 1,18–23 alapján szól. Elérhető ide vagy a képre kattintva.

A képre kattintva elérhető a videó

A templom üres. A felújítás miatt a berendezések nagy része kipakolva. A vírus miatt nincsenek emberek. Szomorú látvány. De nem lesz ez mindig így! Az egyházi esztendő utolsó, “Örökélet” vasárnapján ismét a Jelenések könyvéből szól az ige. János apostol bepillantást nyer Isten örök országába, a nagy ünnepségbe, a gigantikus istentiszteletbe. Rengeteg ember, mindenféle népből, nemzetből. Átmentek mindenféle súlyos szenvedéseken, mégis képtelenek visszatartani az örömujjongást. A mennyország nem kárpótlás a veszteségekért, hanem mindennek a tökéletes helyreállítása, meggyógyítása. Örökélet vasárnapjának igehirdetése elérhető ide kattintva.

A képre kattintva elérhető a videó

Elmúlt vasárnap azzal búcsúztunk egymástól, hogy következő héten találkozunk az istentiszteleten. A koronavírus-intézkedések miatt erre nem kerülhetett sor. Nem voltam benne biztos, hogy mindenkit elér a hír, hogy nem tartunk istentiszteletet, s nem akartam, hogy csalódnia kelljen a zárt templom ajtajában, ezért a szokott időben ott voltam. Az igehirdetést közzéteszem ilyen úton, ide kattintva elérhető. Ez a kötött és nagyon liturgikus forma nem igazán a sajátom, főleg nem videón keresztül. De hátha valakinek hasznára lesz. Szeretettel, imádsággal, várva a mielőbbi személyes találkozás lehetőségét:

Győri Péter Benjámin lelkész

Kiemelt információ: a 2020. november 9 – december 9. közötti járványintézkedések idején:

Kedves Mindannyian!

Talán többen olvasták püspökeink levelét, amelyet a járvány miatt hozott országos intézkedések kapcsán írtak. Mind a hatósági intézkedéseket, mind püspökeink útmutatását követve azt kell mondanunk, hogy a korlátozások ideje (2020. nov. 9–dec. 9.) alatt nem tartunk istentiszteletet, legalábbis nem személyes találkozással járó alkalmat a templomban.
Ez idő alatt az ifjúsági órák, “Szoli”-csoportok is elmaradnak.
Arra törekszünk, hogy más formában tudjunk kapcsolatban maradni egymással és Istennel. Ebben kell kreatívnak lennünk.
Készülünk írással és video-üzenettel is, melyet itt, a honlapon, a gyülekezet facebook-oldalán és zárt csoportjában is közzéteszünk.
Szervezzük az SzolnokTV-vel és a Lelkészkörrel az ökumenikus istentiszteletet. Ez valószínűleg csak november 29-től indul.
Fontos, hogy telefonon és más, személyes érintkezéssel nem járó módon tartsuk egymással a kapcsolatot. Beszélgessünk, imádkozzunk egymással – nem csak egymásért.
Többen jelezték, hogy online találkozásokban szívesen benne lennének. Ennek lehetőségét is igyekszünk megteremteni.
Készülünk gyermekek és fiatalok számára is valamilyen csapatépítéssel, igei tartalommal.
Ha bárkinek tudunk segíteni valamiben, akkor – kérjük – bátran jelezze!

Szeretettel, imádsággal:
Győri Péter Benjámin lelkész

Eddig a kiemelt üzenet.

A Szolnoki Evangélikus Egyházközség – gyülekezet a városért.

A Szolnoki Evangélikus Egyházközség azért van, hogy az evangélium az egyes emberek életét megújítsa, közösséget formáljon, a társadalmi igazságosságot előmozdítsa, és a hétköznapi élet és hivatás minden részét áthassa, és ez Szolnokot és környékét érzékelhetően alakítsa.

Bővebben

Gyülekezetünket egy bizonyos nézőpontból mutatja be a Szolnok Televízió A közösség című magazinműsorának első epizódja (2019. december 8.), amely elérhető ide kattintva.

A járvány ideje alatt külön szöveges és video-üzeneteket teszünk közzé. Ezeket itt elérheti.

Rehabilitálni a város kapcsolatát Istennel – videó:

A hívő közösség feladata nem az, hogy gyülekezetet építsen, hanem hogy a gyülekezet révén a várost, a tágabb emberi közösséget megújítsa az evangéliummal. Istent újra személyes és közösségi életünk legtermészetesebb központi meghatározójává kell tenni. Ez a felismerés tette a szolnoki evangélikus gyülekezet elkötelezett tagjává, vezetőjévé Bakondiné Tóvizi Ágnest. Saját tapasztalatai is segítették gyógytornászként abban, hogy az embereket elveszített fizikai képességeik visszanyerésében vezesse. Most a város Istennel való kapcsolatát segít rehabilitálni az evangéliummal szociális, spirituális, kulturális értelemben.

“A Szolnoki Evangélikus Templom bővítése közösségi házzal” című TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00064 pályázatunkról bővebben itt.

“Szeretetközösség” című EFOP-1.3.7-17-2017-00334 pályázatunkról bővebben itt.